Przetwórstwo spożywcze

Ochrona przed bakteriami, grzybami i rozwojem pleśni z korzyścią dla konsumentów


Nowoczesne technologie wszystkich gałęzi przemysłu, w tym także spożywczego stawiają coraz wyższe wymagania odnośnie mikrobiologicznej czystości powietrza. Jak wskazują dotychczasowe badania, drobnoustroje obecne w powietrzu często bywają źródłem wtórnego zanieczyszczenia produktu, wpływają na długość przydatności do spożycia przetworów niesterylizowanych oraz na aseptyczne pakowanie produktów sterylizowanych.

W branży spożywczej główną rolę odgrywa przede wszystkim świeżość i wysoka jakość produktów. Złe przechowywanie i magazynowanie może doprowadzić do rozwoju mikroorganizmów w produktach spożywczych, które odpowiedzialne są za wzmożenie procesów psucia i gnicia produktów. W trosce o dobro konsumentów warto zainwestować w skuteczną technologię chroniącą przed namnażaniem się niebezpiecznych bakterii, wirusów, pleśni i grzybów.

Posiadamy w swoim asortymencie urządzenia, które wydłużają okres przechowywania artykułów spożywczych, opóźniając w sposób naturalny procesy gnicia i psucia. Poza eliminowaniem zagrożeń mikrobiologicznych system usuwa zapachy unoszące się w powietrzu podczas przetwarzania żywności w zakładach produkcyjnych oraz przetwórczych.

Przetwórstwo spożywcze oraz gastronomiczne z zadowoleniem przyjęły nową, jedyną technologię wolną od chemicznych środków oczyszczania, która naśladuje procesy naturalnie zachodzące w przyrodzie.


Nasze urządzenia pomagają sprostać wymaganiom sanitarnym poprzez:

  • eliminację zagrożeń biologicznych zarówno z powietrza jak i z wszelkich powierzchni w pomieszczeniach stwarzanych przez bakterie (E-coli, Salmonella itp.), wirusy oraz zarodniki pleśni;
  • eliminację nieprzyjemnych zapachów;
  • wydłużenie okresu przechowywania produktów;
  • minimalizację ryzyka powstawania grzybów.

 Zastosowanie:

  • produkcja żywności,
  • magazyny,
  • restauracje,
  • kawiarnie,
  • bary.